Зарежда Събития

« Всички Събития

  • Това събитие е минало събитие.

Среща с писателя Ганчо Савов – от БАН, през затвора, та до университета

ноември 5, 2015 @ 5:30 pm - 6:40 pm

На 5 ноември /четвъртък/ от 17:30 ч дряновци и гостите на града ще имат възможността да се срещнат с 85-годишния писател Ганчо Савов. Много, много интересен човек, учил и работил в чужбина по време на Партията, набеден за шпионин и лежал 11 години в затвора. Място на срещата е читалище „Развитие-1869“.

Какво е да си дете по време на Втората световна война? Да си неудобен на режима на Комунистическата партия и без вина да те осъдят на 18 години? Как се прекарват 11 години зад решетките без да паднеш духом? За журналистическата работа и преподаването в университет след промените през 1989 г.? Ще има предостатъно теми!


 

Ганчо Савов е роден на 25 октомври 1930 г. в Перник, но израства в Дряново. Завършва гимназия в Белград, получава висшето си филологическо образование в университетите на Загреб, Сараево и Любляна.Работи в български издателства и периодични издания, както и в БАН. През 1974 е осъден на 18 години затвор по скалъпени обвинения в държавна измяна (шпионаж в полза на Югославия) и идеологическа диверсия. Излежава 11 години от присъдата си и е освободен през 1985. В затвора той пише стихотворения на сръбски и словенски език, които са изнесени тайно от една преподавателка в затворническото училище. Част от тях са публикувани в списания в Словения и Сърбия, а на български – през 2009 в сп. „Литературни Балкани“.

До 1989 не му е разрешено да работи по специалността си и да публикува. Принуден е да се препитава като работник. Негови приятели поемат риска да публикуват някои от произведенията му под различни псевдоними. След 1989 е реабилитиран с определение 500 Internal Server Error

Internal Server Error

The server encountered an internal error or misconfiguration and was unable to complete your request.

Please contact the server administrator at webmaster@destinationdryanovo.vtnews.bg to inform them of the time this error occurred, and the actions you performed just before this error.

More information about this error may be available in the server error log.