Цялата информация, която ви е нужна за пътешествие в Дряново

Скъпи читатели на „Дестинация Дряново“, вече 11 години се стараем да ви запознаваме с Дряново и околността, за да предизвикаме вашия интерес и за да бъдем полезни при планирането на вашия престой тук. Решихме да направим една обобщена статия, в която да съберем на едно място всичко най-важно – къде се намира Дряново, кои са основните забележителности, какви вълнуващи събития се провеждат редовно, описание на екопътеки и туристически маршрути, места за отсядане и заведения за хранене. Специално място сме отделили и на селата в нашия кРАЙ, защото те са изключително интересни и чаровни. Приятно четене!

Местоположение

Община Дряново е особено привилегирована по отношение на местоположението си – разположена в централната част на България, на по-малко от 3 часа път от най-големите градове в страната – София, Пловдив и Варна, а също и от румънската столица Букурещ. В съседство са областните центрове Велико Търново и Габрово, до които се пътува лесно с автомобил, автобус или влак за 20-30 минути.

През Дряново преминават важни транспортни коридори като Европейски път Е85, Републикански път I-5 и Презбалканската железопътна линия.

Основни забележителности

Дряновски манастир „Св. Архангел Михаил“

Дряновският манастир „Св. Архангел Михаил“ е основан през 1206 г. Заел важно място по време на разцвета на България при династията Асеневци, управлявала от Търновград, манастирът е основен духовен и книжовен център и по време на османското владичество. Светата обител се превръща и в революционен център през 60-те и 70-те години на XIX век, когато Васил Левски и Матей Преображенски основават комитет тук. Манастирът остава в историята на България с епичната битка по време на Априлското въстание, противопоставила четата на поп Харитон и Бачо Киро срещу османската войска. Годишнината се отбелязва тържествено всяка година и привлича голям брой посетители.

Дряновски манастир

Историята на района от древността до Възраждането може да бъде опозната в намиращия се в манастира музей „Археология и Възраждане“. В него са показани находки от обитаваните в Старокаменната епоха пещери, от средновековните крепости и от дълголетния живот в светата обител. Интересни старинни предмети можете да разгледате и под сайванта до главния вход.

Вниманието на всички деца привлича животинският кът в двора на манастира, сред обитателите на който са паун, мини кози, овце, кокошки, патици и др. (съставът е променлив). Една скромна препратка към времената, когато монасите са осъществявали мащабна стопанска дейност по отношение на животновъдството и земеделието. 

Широка горска пътека край река Дряновска води до водопада Сини вир и удивлява посетителите със стари дървета и приказни бръшляни. Пешеходна алея край река Андъка разкрива нейната красота, особено в района на моста към преди пещера „Бачо Киро“, където е каскадата от живописни водопади. Там има и чешмичка с хубава изворна вода, просмукваща се през скалите.

Високите отвесни скали около манастира привличат любители на скалното катерене от цялата стана и чужбина. Две поредни години тук се провежда Националната катерачна среща и Държавно първенство по скално катерене. Има маркирани 87 маршрута с различно ниво на трудност.

Водопад Андъка, край алеята от манастира към пещерата

Манастирът „Св. Архангел Михаил“ е обявен за паметник от национално значение и е част от „Стоте национални туристически обекта“. Край него са изградени три екопътеки, една от които води до Боженци, има хижа, къмпинг, почивна станция, два хотела и заведения за хранене.

Пещера „Бачо Киро“

Добрите условия за живот в подножието на Стара планина са привлекли хора още по време на Старокаменната епоха, като в дряновската пещера „Бачо Киро“ са открити най-старите следи от живот на разумни хора (хомо сапиенс) в Европа. Това превръща пещерата в археологическа ценност от световно значение, а наличието и на интересни карстови образувания е повод десетки хиляди туристи да я посещават ежегодно. Тя е първата благоустроена за посетители пещера в България – още през 1937 г. Обособени са кратък и дълъг маршрут. Отворена е целогодишно, работи без почивен ден.

Музей „Колю Фичето“ и обектите на Първомайстора

Една от основните причини за посещение на град Дряново е наследството на най-видния български възрожденски строител – майстор Никола Фичев (Колю Фичето). В негова чест тук е изграден музей, в който геният на Първомайстора е представен чрез умалени макети на голяма част от строежите му, лични вещи, характерни за периода строителни инструменти и любопитни подробности.

Градът се гордее и с три добре запазени постройки на Фичев.

През 1851 г. е изграден храмът „Св. Никола“. Той впечатлява с богата пластична украса по фасадата и двуетажна, плавно извита емпория вътре. Новаторско е решението камбанарията да не бъде отделна постройка, а вписана в самата църква. Храм „Св. Никола“ е обявен за паметник на архитектурата от национално значение. 

През 1859 г. Никола Фичев се заема с изграждането на къща за поп Васил Икономов в центъра на Дряново. Открояваща се при нея е южната фасада, пластично раздвижена от тройно огънат еркер. Днес в Икономовата къща се намира една от постоянните изложби на дряновския Исторически музей – „Възрожденско църковно изкуство“. Тя включва над 100 икони и дърворезби от дряновските храмове, както и реставрираните стенописи от храма в село Каломен. Тук се провеждат и детски ателиета по изобразително изкуство и иконопис, а част от къщата функционира като галерия и приема временни фотографски и художествени изложби.  

Мостът над река Дряновска е построен от Никола Фичев през 1861 г. Той е и единственият, сътворен от Първомайстора, който е оцелял в първоначалния си вид до наши дни. Има четири свода с различни по големина отвори, стъпили върху три масивни каменни колони. Най–висок е вторият свод, над който мостовото платно е леко изгърбено. Мостовите колони са с водорези и дъговидни отвори над тях за пропускане на водата при прииждане на реката. Настилката на моста е от едри камъни, а на тротоарите – плочи, които излизат пред блоковете на сводовете и парапета, за да образуват корниз и подчертаят извивката на платното.

Любопитен момент е, че през 1877 г., по време на Руско-турската война, по моста минава руската артилерия начело с ген. Гурко – съоръжението издържа огромната тежест без проблем.

Фотограф: Александър Македонски

От 2013 г. насетне пространството около моста придоби значително по-приветлив вид. Подпорната стена беше изрисувана с графити в негова чест, градинките от двете страни на реката бяха облагородени със зеленина, беседка и пейки, а ученици от строителните гимназии в страната създадоха Архитектурен парк „Камъкът вечен“, който представя различни строителни техники. Част от ансамбъла е и изградената по идея на Матей Преображенски каменна чешма, от която тече бистра изворна вода – Духовниковата чешма.

През 2022 г. в паркчето преди моста е изградена модерна пъмп-трак писта за децата, които обичат да карат тротиентки, велосипеди и пр.

 Къщата на Лафчиеви и Переви – „Къщата без пироните“

В град Дряново се намира един от най-ценните образци на българската възрожденска архитектура – къщата на знатните дряновски семейства Лафчиеви и Переви. Мнозина я наричат „Къщата без пироните“, тъй като не са използвани такива при построяването й от майстор Колю Гайдарджията около 1840 г. Обявена за национален архитектурен паметник, днес тя е музеен обект към Исторически музей – Дряново.

Къщата на Лафчиеви и Переви всъщност е част от възрожденския архитектурен ансамбъл „Гилей“, който включва още няколко жилищни постройки, килийно училище, както и най-стария храм в града – „Св. Троица“. Той е построен в периода 1845-1847 г. Силно впечатление при него прави дърворезбованият таван, дело на Иван Денев Митев, автор и на едно от знаменитите „слънца“ в Даскаловата къща в Трявна.

 Часовниковата кула

В центъра на града се извисява емблематичната часовникова кула. Построена през далечната 1778 г., тя е знак за просперитета на Дряново по онова време. През 1945 г. е съборена, но през 1984 г. е възстановена близо до първоначалния си вид по проект на арх. Илия Лефтеров. По нейн модел е изградена и часовниковата кула в Регионален етнографски музей „Етър“.

В момента работи с часовников механизъм от 1883 година. Той дирижира темпото на дряновци, огласяйки града с камбанен звън на всеки кръгъл и половин час. Камбаната е отлята от известните майстори Къню и Генчо Сахатчийски от Габрово.

Паметник „Майка България“

Посветен на загиналите за освобождението и независимостта на нашата родина дряновци. Създаден през 1946 г. с дарения на гражданите. Автор е бележитият български скулптор проф. Любомир Далчев. Представлява масивен каменен градеж, в който е оставен отвор с арка. В основата на отвора има жертвеник, върху който са изписани годините на войните. Акцент в творбата са фигурите на жена и две деца, очакващи завръщането на своя съпруг и баща от фронта. 

Пред този паметник се отбелязват националните празници – Ден на Съединението и Ден на Независимостта на България, и се провежда тържественото откриване на празниците на град Дряново през октомври.

Релефната карта на България

Сред най-търсените забележителности в Дряново е релефната карта на България. Тя се намира в парк „Максим Райкович“ и е с размери 4,30 на 6,90 м. Изработена е през 1962 г. по идея на Бонка Тихова, учител по география. Пресъздава изключително прецизно релефа на България и е прекрасно място за открити уроци по география.

 Селата в Дряновско

В община Дряново има 62 села. Сгушени в гънките на Стара планина, те очароват с природата си и характерните балкански къщи, някои от които на повече от 200 години. В тях се провеждат и някои от най-интересните фестивали и събития в района.

Най-голямото село е Царева ливада. Местната гара, открита лично от цар Фердинанд, е една от важните  по маршрута на Презбалканската жп линия и радва пътниците с интересна забележителност – немски локомотив от 1911 г. В селото се намира и все още работи един от първите обществени басейни в България – в комплекс „Куклите“. Селото е известно и с големите празници, които организира, най-вече за Великден и събора на селото в края на август.

Басейн в комплекс „Куклите“

В съседното село, Долни Драгойча, има вековен дъб, свързван от местните хора с времето на царската династия Асеневци. До него се намира голяма каменна чешма, построена преди около един век по инициатива на видния дряновец Стойчо Мошанов, бивш министър и председател на Народното събрание.

Село Гостилица се откроява със своята специфична култура – самобитен хумор, празници като Ялова понуда, регистрирани над 2 000 местни думи и пр. Групата за изворен фолклор „Гостиловски баби“ често пресъздава традиционни обичаи, а читалището в селото е истински духовен и културен център. 

Пред читалището в Гостилица

Село Скалско е сред любимите дестинации на парапланеристите. На Чумашката скала до селото е обособена площадка за излитане, от която се правят индивидуални и тандемни полети. Именно тази скала е прекрасен фон за многобройните сватбени тържества, които се провеждат край язовира в Скалско.

Село Ганчовец придоби популярност със своя фестивал „Ракия-магия“, който бе създаден още през 2008 г. На него се избира най-добрата домашна ракия, прожектират се филми под звездите, има много музика, танци и игри. Впоследствие започна да се провежда още един фестивал – „Киномагия“. Той събира любители на филмовото изкуство през месец юли.

Селото е и родно място на въстаника Христо Ботев – Дряновски, офицер от Втората българска легия, участник в четата на Панайот Хитов и четата на Хаджи Димитър и Стефан Караджа. Негов паметник се извисява на специално обособена за целта обзорна площадка, от която се разкрива гледка към селото и долината на река Дряновска.

Фестивалът „Киномагия“ в село Ганчовец

Село Зая привлича интереса на хората с красива гледка към Стара планина, удобно местоположение до главния път Велико Търново – Дряново – Габрово, хубави празници като Празник на виното и любовта през февруари и Празник на плодородието в през август/септември. В читалището е подредена интересна етнографска сбирка, която представя традиционния бит в българското село. Има и богата библиотека. Макар да е малко по площ, в село Зая вече има категоризирани 5 къщи за гости. 

Село Керека се гордее с най-стария паметник на светите братя Кирил и Методий, създаден от местните хора през далечна 1885 г. Има и множество добре запазени стари къщи, които създават чудесна обстановка. Заслужава си да посетите празника на селото през месец май, който се отбелязва с богата програма.

Куманите, Бучуковци, Горни Върпища, Долни Върпища

Разположени по възвишенията на Стара планина около Царева ливада, тези 4 села предлагат пълното очарование на традиционното българско село. В Куманите дори ще чуете звънкия звук на пасящите по баирите овце – истинска идилия. Във всяко има къщи на по 150-200 години, изумително каменни дувари, множество кладенци. На места дори е запазена каменната настилка на улиците (калдаръм). Можете да си поговорите с местни хора, израснали тук, можете да срещнете и доста новозаселили се, които са напуснали големите градове и се наслаждават на спокойствието и красотата в тези райски кътчета.

 

Събития

Пролетни празници

В Дряново подобаващо се отбелязват големите пролетни празници Лазаровден, Цветница и Великден. Редица концерти, изложби, конкурси и пресъздаване на обичаи радват дряновци и гостите на града. През 2023 г. се проведе и Пролетен панаир, с богата музикална програма и игри за децата в продължение на 3 дни.

На Лазаровден

Честване на битката при Дряновския манастир

Едно от основните събития в календара на Дряново са тържествата на Дряновския манастир през месец май, с които се отбелязва годишнината от знаменитата битка между четата на поп Харитон и Бачо Киро срещу османските войски.

От 1935 г. се провежда поход по стъпките на четата. През последните няколко години Национално дружество „Традиция“ прави възстановка на битката. След това се поднасят венци и цветя при паметника-костница, има артистична програма, а вечерта приключва с митинг-заря.

 Национален събор „От дума на дума, от песен на песен“

Така се нарича Националният събор на пенсионерите, на който Дряново домакинства всяка година през месец юни от 2002 г. насам. Идеята е да бъде съхранен и показан на млади и стари българският  фолклор във всичките му разновидности.

Съборът не е с конкурсен характер. Участие вземат по около 20 състава от страната – групи за автентичен и обработен фолклор, вокални групи, пенсионерски клубове и др. Всеки колектив има до 10 минути за изпълнението си.

Национален пленер по живопис „Дряново на майстор Колю Фичето – памет и настояще“

Първите дни на месец юли вече са отредени за творчество в Дряновския кРАЙ! Тогава се провежда националният пленер по живопис, който предоставя възможността на петима художници от цялата страна да рисуват в продължение на пет дни в Дряново. Събитието завършва с обща изложба, с която се представят всички творби на участниците.

Семеен фестивал „Лятно театро“

От 2021 г. Дряново редовно е домакин на семейния фестивал „Лятно театро“. Много свежо събитие, което включва весели игри, куклен театър, творчески работилници, стендъп комедия и др. Провежда се през юли, като част от лятната културна програма на Община Дряново.  

Лятно театро 2022

Фестивал „Summer Powwow“

Едно от нововъзникналите събития в общината. Организира се в село Гостилица и привлича доста млади хора. Изкушава с къмпинг, музика, книги, пилатес, йога, спорт, настолни игри и пр.

Фестивал „Ракия-магия“

Фестивал на домашната ракия „Ракия-магия“ се провежда в село Ганчовец от 2008 г. В началото на месец септември към малкото предбалканско село се стичат по 500-600 души, около 10% от които се включват в конкурса за най-добра домашно приготвена ракия. Организират се и много музикални концерти, различни игри, работилници и др.

Има условия за къмпингуване в двора на читалището, което привлича много почитатели на нощуването на палатки. Входът е безплатен, но има кутия за дарения, които се използват за ремонт на читалищната сграда.

Празник на град Дряново

Празникът на град Дряново в средата на месец октомври е най-значимото събитие в общината през цялата година. Неговата история е близо осемвековна и е свързана с пренасянето на мощите на св. Петка в столицата Търново през 1238 г. Процесията пренощувала в Дряново, мнозина хора от околните села дошли да се поклонят на светицата, на мястото бил основан манастир и се превърнало в традиция народът да се събира на това място за честването на храмовия празник – 14 октомври.

В днешно време празникът включва света литургия за св. Петка, традиционния панаир, лекоатлетически крос „Колю Фичето“ и редица културни прояви – музикални концерти, изложби, литературни четения и пр. От 2021 г. се провежда и пешеходният поход „В царството на дивите циклами“, който се радва на голям интерес и вече е част от календара на БТС с национални прояви.

Празник на културата „Поезия и песен на Балкана“

Обичайно през октомври в Дряново се провежда и културен празник „Поезия и песен на Балкана“. Първото издание е през ноември 1972 г., по инициатива на дряновския поет Атанас Смирнов. Идеята на празника е чрез силата на музиката и поезията да сближава хората. Организират се национални конкурси за написване на стихотворение, на музикална творба и на детска песен. За празника в Дряново се събират ансамбли, хорове, писатели, драматурзи, композитори и др.

От 1986 г. част от празника е и връчването на Национална награда за литература „Рачо Стоянов“, чийто носители до момента са големи личности като академик Антон Дончев, Никола Русев, Валери Петров и др.

Отначало празникът се е провеждал всяка година, вече се организира през три години.

 Маршрути

Дряновската екопътека

Дряновската екопътека е изградена в района на Дряновския манастир – вие се по скалния масив Боруна, който се извисява на юг от светата обител. Започва малко преди входа на пещера „Бачо Киро“, в началото се ходи по изсечени в скалите стъпала, а после по добре утъпкана пътека през прохладната гора. На няколко места има обособени кътове с обзорни гледки, като при три от тях има и пейки. Много популярна е Пейката на любовта.

Разкриват се великолепни гледки към каньоните на река Дряновска и река Андъка, величествените скални вериги и Дряновския манастир. Могат да бъдат видени редки растителни видове, останките на крепост от VI век и крепостна стена от времето на Второто българско царство.

Около Дряновската екопътека могат да се видят интересни растения – орхидея цефалантера, робертов здравец, змийско мляко, змийско грозде, перуника, горско омайниче, много видове папрати и т.н. Лесно разпознаваеми са теменужките, кукуряка, дивите ягоди. Пролетта е пълно с минзухари, а есента се образуват цели килими от диви циклами.

Общото видово разнообразие от растения надхвърля 200 вида. Сред тях има изключително редки и ценни за науката видове, а петровият кръст, пролетната циклама (ботурче) и силиврякът са включени в Червената книга на България. Ендемичният вид дегенов копър дори фигурира в Европейския списък на редките и застрашени от изчезване видове.

Екопътека „Виа Ферата“ е изградена от Туристическо дружество „Бачо Киро“ – Дряново през 2003 г. Вие се по скалния масив Стринава, който се издига величествено на изток от Дряновския манастир „Св. Архангел Михаил“. Като застанете пред портите на манастира, наляво има стълбище, от което започва пътеката. Има маркировка в бяло и синьо, както и насочващи табели. Изкачването на скалата отнема около един час и е с умерена трудност. Стига се до големия дървен кръст на ръба на скалата, който се вижда от двора на манастира. 

 Екопътека „Дряновски манастир – Боженци“

Отлична идея за по-дълга разходка сред природата. Дължината на екопътеката е 15 км, преминава се за около 5 часа. Маркировката е в бяло и зелено, има и указателни табели. Започва до входа на пещера „Бачо Киро“, продължава край кула-водохранилище от VI век, след която се върви по приятна горска пътека. Преминава през селата Долни и Горни Върпища, след което влиза в гората, където има едно по-стръмно изкачване. Излиза се на голямата Бочуковска поляна, след което се преминава източно от село Трапезковци и се излиза на асфалтовия път за Боженци.

Един от организираните походи по екопътеката Дряновски манасти – Боженци

В Боженци има опция да се продължи по пътеката към Трявна и от там да се хване влак обратно до Дряновския манастир или Дряново.

Тъй като става дума за по-дълъг и сложен преход, съветваме ви да наемете водач или да се включите в групов поход.

Екопътека „Куманите – Боженци“

Две прекрасни села в Стара планина, съхраняващи архитектурата и духа на България от XIX век са свързани чрез тази екопътека. Маркировката е бяло-червено-бяло, има и указателни табели. Създадена през 2006 г., подновена през пролетта на 2023 г.

Скалската екопътека

От споменатото вече село Скалско има маркиран маршрут до Дряновския манастир. Започва от горния край на селото (по пътя към село Велковци), пътеката се изкачва през гората към високата скала, от която се правят полетите с парапланер. Минава се покрай стара каменна чешма и се излиза в едно изключително красиво село – Иглика. То е известно с това, че в него е прекарала сетните си години любимата българска актриса Невена Коканова.

По пътеката от Скалско към Дряновския манастир

Маршрутът продължава в просторна местност с чудни гледки към Стара планина. Пресича се асфалтов път (който води към село Костенковци) и се започва спускането към Дряновския манастир. Гледките към светата обител са великолепни! Пътеката стига до жрелото на река Андъка и продължава към пещера „Бачо Киро“. Маркировката е бяло-червено-бяло. 

Места за настаняване

В Дряново има вече над 60 места за настаняване и продължават да се увеличават – хотели, семейни хотели, къщи за гости, хижа, туристическа спалня, почивна база, стаи и апартаменти за гости. Общият им капацитет е около 1300 места. Забелязва се появата на нови, все по-качествени обекти, което е радващо. Подробно представяне на (почти) всички можете да видите в раздел „Настаняване“ ТУК.

Заведения за хранене

В Дряновския кРАЙ историята е богата, природата прекрасна, културата вълнуваща, но винаги идва моментът, когато се питаме „къде да хапнем?“ 🙂 Един адекватен сайт за туризъм непременно трябва да дава обстоен отговор на този въпрос, така че ви насочваме към една от последните ни статии в сайта – „Време е за хапване в Дряново! Информация за всички заведения“.

За автора
Роден, отраснал и със сериозни намерения да живея в Дряново още дълго. Обичам си го. Но приказките не помагат много, искат се действия. „Дестинация Дряново“ е един от начините ми да помогна на родния ми кРАЙ да стане по-добро и приятно място за живеене. Защото ми пука и защото смятам, че всеки трябва да допринесе с нещо за общото благо. Бакалавър по културен туризъм от университет „Св. св. Кирил и Методий“ във Велико Търново.

Оставете отговор

*

Този сайт използва бисквитки (cookies). Използваме ги за да подобрим качеството на услугата ни. Ако имате нужда от повече информация, кликнете тук: Още информация

Настройките на бисквитките за този сайт ни позволяват да усъвършенстваме качеството на услугата ни. Сайтът ни работи по-бързо и информацията достига по-лесно до вас. Ако продължите да използвате сайта, вие сте съгласни с политиката ни за събиране на бисквитки.

Затвори