Зарежда Събития

« Всички Събития

Ежегодни събития в община Дряново

януари 1, 2023 @ 1:00 am - декември 31, 2034 @ 12:00 pm

Културните, спортни, развлекателни и всякакъв други тип събития имат много важна роля при избора на следващото място за посещение и тенденцията е те да бъдат все по-важен елемент от туристическото предлагане. Те са ефективен инструмент както за привличане на нови посетители, така и на предишни, които биха избрали отново дадената дестинация заради провеждането на дадено събитие.

Заради това се стараем да поддържаме на ниво календара с предстоящи събития в цялата община Дряново, а сега решихме да направим един преглед на част от тези, които се провеждат всяка година. Така можете да се запознаете кога и какво се случва, та от рано да си направите плановете.

Богоявление

Богоявление 2015

Първото значимо събитие, което се отбелязва в Дряново е на 6 януари – Богоявление. Започва се с литургия в храм „Въведение Богородично“, която продължава около два часа, след това стотици души се събират при каменния мост над р. Дряновска, построен от майстор Колю Фичето. От него свещеникът хвърля дървен кръст, а най-смелите влизат в мразовитите води на реката и се надпреварват да го извадят. Вярва се, че това богоявленско изкъпване е за здраве. Същото се случва и в Дряновския манастир.

Ялова понуда

Уникален местен обичай, който се провежда в село Гостилица на 15 февруари. Посветен е на раждаемостта и е насочен към бездетните булки, които биват водени на празника от своите свекърви. На този ден жените вдигат и носят мъжете, а най-възрастната жена извършва ритуала „опушване“ с билката богородиче, като целта е да се прогонят злите сили. Вече покойната баба Пена споделя, когато е на 102 години:

„Мине, то тугиз немъши ток къту сиги, чи къту съ ръзтуря уроту, кой куго нъдигнал нимож ръзбра! Чи съ случи някоя ялова булкъ дъ зъвъди.
От билката ли, от що ли…?“

Думите са на специфичния гостиловски диалект, който е само един от изразите на самобитността на хората в Гостилица. Снимки от Ялова понуда можете да разгледате ТУК.

 

Годишнини от рождението и смъртта на Васил Левски

Васил Левски - паметник

От издигането на бюст-паметник на Васил Левски в Дряново през 2006 г., дряновци се събират по два пъти на година при него – на 19 февруари за годишнината от неговата смърт, а на 18 юли за отбелязване на годишнината от рождението му. Ученици рецитират стихотворения, пресъздават разпита на Апостола пред съда, градският хор пее възрожденски песни, а накрая граждани и институции поднасят венци и цветя на паметника.

 

Баба Марта

Мартенички 3

Традицията за разменяне на мартеници в Дряново е на особена почит. Подготовката за Баба Марта започва през февруари, когато в училищата и читалищата започва изработване на мартеници, рисуване на картички и картини по темата.

През 2015 г. за първи път е осъществена инициативата на младежко сдружение МОГА-Дряново „Подари мартеничка на непознат“, която добавя нова стойност на празника – млади доброволци изработват и подаряват на случайни минувачи в Дряново и Дряновския манастир над 300 мартеници, насърчавайки съхраняването на традицията и по-благоприятно отношение към непознати хора. Прочетете повече и разгледайте снимки от акцията в ТАЗИ статия.

Национален празник на България

Освобождението - 136 г.

На 3 март българският флаг се вее от много тераси и прозорци в Дряново, а денят започва с панихида за загиналите в Освободителната война от 1877-1878 г. руски войници и български опълченци. Тя се провежда в храм „Св. Троица“, а след това честването продължава при намиращата се наблизо Братска могила (Руски паметник) – с народни песни и танци, патриотични стихотворения, исторически преглед на събитията и поднасяне на венци и цветя.

Цветница

IMG_3226

Един от големите пролетни празници, някога празнуван в Дряново по всички традиционни завети, в днешно време се отбелязва само с празнични концерти от самодейците към читалищата в града. Но си заслужава – лъчезарни деца, закичили цветя в косите, танцуват български народни танци и допринасят градската среда да бъде наситена с културни прояви.

Великден

Великденско хоро в Царева ливада

Освен за празниците на Дряново през октомври, Великден е другият повод, който кара мнозина дряновци да се завърнат в родния край за няколко дни. Това е и от малкото дни през годината, в които и трите църкви в града са отворени, както и храмът в Дряновския манастир. Вечерта стотици души отиват в някоя от тях, обикалят три пъти около зданието и отнасят вкъщи свещта си, опитвайки да я предпазят от изгасване. След полунощ започва размяната на великденски яйца и борбите с тях.

През последните години село Царева ливада се откроява с организирането на забележителни концерти по случай Великден. Стотици души изпълват Централния парк на селото и извиват огромно, несекващо в продължение на часове хоро, съпровождано от изпълненията на живо на именити изпълнители като Валя Балканска и Николина Чакърдъкова. Вижте ТОЗИ материал и ще се убедите 🙂 И изгледайте видеото от великденското хоро:

Голямо великденско хоро в село Царева ливадаИХУУ! Над два часа хорото в село Царева ливада, община #Дряново не спря! Стотици хора изпълниха парка на най-голямото дряновско село и превърнаха Великден в истински, жив, непринуден празник. Специален гост бе Николина Чакърдъкова.-Повечко информация и доооста снимки – http://goo.gl/3XXumc.

Posted by Дестинация Дряново (Destination Dryanovo) on Sunday, 12 April 2015

Тържества на Дряновския манастир

Едно от основните събития в календара на Дряново са тържествата на Дряновския манастир през месец май, с които се отбелязва годишнината от знаменитата битка между четата на поп Харитон и Бачо Киро срещу османските войски.

Априлска епопея в Дряновския манастир

От 1935 г. се провежда поход по стъпките на четата. През последните няколко години Национално дружество „Традиция“ прави възстановка на битката. След това се поднасят венци и цветя при паметника-костница, има артистична програма, а вечерта приключва с митинг-заря.

Ден на българската просвета, култура и писменост

Шествие за 24 май

24 май е наистина празнична дата в Дряново – учители и бъдещи, настоящи и бивши ученици изпълват пл. „Колю Фичето“ и в стройни редици тръгват на шествие по главната улица. Духовата музика оглася града, по прозорци, балкони и тротоари излизат мнозина жители, а празничната програма завършва с концерт в Културния дом.

„От дума на дума, от песен на песен“

Така се нарича Националният събор на пенсионерите, на който Дряново домакинства всяка година през месец юни от 2002 г. насам. Идеята е да бъде съхранен и показан на млади и стари българският  фолклор във всичките му разновидности.

Съборът не е с конкурсен характер. Участие вземат по около 20 състава от страната – групи за автентичен и обработен фолклор, вокални групи, пенсионерски клубове и др. Всеки колектив има до 10 минути за изпълнението си.

 

Фестивал „Киномагия“

Киномагия 1

„Киномагия“ е малък, неформален фестивал за българско игрално, документално и анимационно кино. Организира се от 2013 г. в село Ганчовец по инициатива на режисьора Кирил Станков и със съдействието на „София филм фест“.

Провежда се в средата на месец юли, като вечерните прожекции се осъществяват в двора на читалището, под открито небе. Съчетанието на природа, интересни филми и непринудена обстановка успява да привлече интереса не само на хора от околните селища, а от цялата страна.

Традиционният съботен пазар

Ето едно не ежегодно, а ежеседмично събитие. От десетки години събота е ден за пазар в Дряново. Има хора, за които разходката по пазара е закон и в никакъв случай не я пропускат. Оказа се, че от околните градове и села идват не само производители и търговци, но и пазаруващи. Признаваме си – дряновският пазар е нещо, което силно подценявахме, но преоткрихме в последно време. Вижте:

Събота – ден за пазар в Дряново (снимки + видео)

Празник на плодородието

Село Зая очарова с малко, но невероятно дейни жители. Възстановки на обичаи, литературни четения, празници – читалището наистина си върши работата. От 2012 г. насам като ежегоден се утвърди Празникът на плодородието.

В края на месец август зайовчани показват какво са отгледали в своите градини, като декорацията е впечатляваща, както виждате на снимките. Чудесен повод за веселие, за който в читалищната сграда се събират повече хора, отколкото са жителите на селото.

 

Празник на кратуната

„Елате и докажете, че не са ви празни кратуните!“ – с такъв цветущ призив хората от село Гостилица канят на Празник на кратуната. Музика, хоро, майтапи, изложба на изрисувани и превърнати в кукли кратуни – цял ден веселба. Гостиловчани са знаменити със своя специфичен говор и пиперливо чувство за хумор, така че си струва да ги опознаете. А и от селото има великолепни гледки към чупките на Стара планина.

Празник на село Царева ливада

В последните дни от месец август е и съборът в Царева ливада, най-голямото дряновско село. Винаги има поне един концерт на известен изпълнител (през 2016-та беше Дичо), извива се голямо хоро и др. Празникът продължава три дни. Вижте:

Дичо очарова Царева ливада

„Ракия-магия“

Ракия-магия 1

Фестивал на домашната ракия „Ракия-магия“ се провежда в село Ганчовец от 2008 г. В началото на месец септември към малкото предбалканско село се стичат по 500-600 души, около 10% от които се включват в конкурса за най-добра домашно приготвена ракия. Организират се и много музикални концерти, различни игри, работилници и др.

Ганчовец – селото с магически фестивали

Има условия за къмпингуване в двора на читалището, което привлича много почитатели на нощуването на палатки. Входът е безплатен, но има кутия за дарения, които се използват за ремонт на читалищната сграда.

Фестивалите в Ганчовец са добър пример за създаване на традиции и как да бъде вдъхнат живот на едно малко село.

Годишнини от Съединението и Независимостта на България

Независимостта 2015

 

През септември дряновци и гостите на града два пъти имат повод да се съберат при паметника „Майка България“ – там се отбелязват годишнините от две изключително ярки събития в българската история – Съединението (1885) и обявяването на Независимостта (1908). Програмата е идентична – народни песни и танци, рецитиране на стихотворения и поднасяне на венци и цветя.

Празник на град Дряново

Празници на Дряново 2014

Празникът на град Дряново в средата на месец октомври е най-значимото събитие в общината през цялата година. Неговата история е близо осемвековна и е свързана с пренасянето на мощите на св. Петка в столицата Търново през 1238 г. Процесията пренощувала в Дряново, мнозина хора от околните села дошли да се поклонят на светицата, на мястото бил основан манастир и се превърнало в традиция народът да се събира на това място за честването на храмовия празник – 14 октомври.

Празници на Дряново 2014

В днешно време празникът включва света литургия за св. Петка, традиционния панаир, лекоатлетически крос „Колю Фичето“ и редица културни прояви – музикални концерти, изложби, литературни четения и пр.

 

Културен празник „Поезия и песен на Балкана“

Също през октомври в Дряново се провежда културен празник „Поезия и песен на Балкана“. Първото издание е през ноември 1972 г., по инициатива на дряновския поет Атанас Смирнов. Идеята на празника е чрез силата на музиката и поезията да сближава хората. Организират се национални конкурси за написване на стихотворение, на музикална творба и на детска песен. За празника в Дряново се събират ансамбли, хорове, писатели, драматурзи, композитори и др.

От 1986 г. част от празника е и връчването на Национална награда за литература „Рачо Стоянов“ (повече за него – тук), чийто носители до момента са големи личности като академик Антон Дончев, Никола Русев, Валери Петров и др.

„Поезия и песен на Балкана“ се провежда под патронажа на Министерството на културата. В началото всяка година, сега на всеки три години.

Димитровден

На Димитровден (26 окттомври) хиляди българи празнуват имен ден, а църквата „Св. Димитър“ в дряновското село Длъгня отбелязва своя храмов празник. И то не как да е, а изключително старателно, с много хора, а често и в присъствието на Великотърновския митрополит. Отличен повод да разгледате красивото селце и да видите как местните сами са възродили светия храм, построен през 1842 г. Повече за това ви разказахме в:

Как местните вдъхнаха нов живот на храм „Св. Димитър“ в село Длъгня

Архангеловден

8 ноември е още една важна дата за Дряново, свързана с църковните празници. На този ден се почита св. Архангел Михаил, на когото са кръстени и манастирът, и едно симпатично параклисче в село Косарка.

Винаги е добра идея да посетите Дряновския манастир, но на храмовия празник атмосферата е още по-въздействаща.

Параклисчето в Косарка е откритие, което направихме през 2016 година. Изградено преди 8-9 години в горната част на селото, от тогава при него на всеки Архангеловден се събират всички хора от Косарка. Провежда се празнична св. Литургия и се прави курбан. Просто отидете около 12:00-12:30 ч и ще видите за какво става дума.

Коледа и Нова година

Разбира се, в края на декември и в Дряново е по-оживено, по-светло и цветно. Няма да откриете помпозните коледни базари, кой знае каква украса и грандиозни събития, но има достатъчно неща за правене.

Читалищата организират празнични концерти и изложби на децата от техните групи, има работилници за картички и сурвакници, в които и вашите деца могат да се включат, възстановка на обичаи, среща с Дядо Коледа и Снежанка. След откриването на Спортна зала – Дряново в нея се организират коледни турнири по различни спортове – първо беше волейбол, после футбол, ще видим какво предстои.

>В първите дни на декември е тържественото светване на украсата, а изпращането на старата и посрещането на новата година е с чаша вино, заря и народни танци край часовниковата кула.


Стана дългичко това писание, но се постарахме да е изчерпателно и полезно. Ще продължим да го изпипваме, актуализираме и пр. Ако имате питанки, не се колебайте да ни ги зададете. 🙂

Детайли

Начало:
януари 1, 2023 @ 1:00 am
Край:
декември 31, 2034 @ 12:00 pm
Категории за Събитие:
, , , , , ,
Събитие Тагове:
, ,

Място

Дряново
Дряново, 5370 + Google Map

Оставете отговор

*

Този сайт използва бисквитки (cookies). Използваме ги за да подобрим качеството на услугата ни. Ако имате нужда от повече информация, кликнете тук: Още информация

Настройките на бисквитките за този сайт ни позволяват да усъвършенстваме качеството на услугата ни. Сайтът ни работи по-бързо и информацията достига по-лесно до вас. Ако продължите да използвате сайта, вие сте съгласни с политиката ни за събиране на бисквитки.

Затвори